Peter Carl Fabergé (Karl Gustavovici) s-a nascut la 30 mai 1846 in Sankt Petersburg. Tatal sau, Gustav Fabergé, a fost bijutier si aurar, iar mama sa a fost fiica unui pictor danez. Karl Gustavovici a facut scoala germana din Sankt Petersburg, iar de la 18 ani, a inceput sa-si faca ucenicia in lume, in ateliere renumite din Frankfurt, Paris, Londra, Italia.

Intors in tara, se implica in afacerea familiei, iar din 1872,Fabergé realizeaza restaurarile la Hermitage, in plus ocupandu-se si de catalogarea pieselor si colectiilor  unice din Palatul de Iarna.

Cand, de Sarbatorile Pascale din 1884, tarul Alexandru al III lea a comandat bijutierului  Peter Carl Fabergé un ou pe care sa-l daruiasca sotiei sale Maria Feodorovna, a iesit din atelierul bijutierului primul ou Fabergé din seria renumitelor oua Fabergé. Comanda initiala a avut ca model un ou de aur admirat de tarina in colectiile regale din castelul Rosemborg.  Asadar, pentru a-i aduce aminte sotiei sale de tara natala (castelul Rosemborg era castelul unde traise ea inainte de casatorie), Fabergé creaza  si lucreaza la cererea tarului, primul ou Fabergé, o pretioasa bijuterie dintr-un smalt transparent cu reflexe de sidef, cu incrustatii de aur, argint si pietre pretioase. Avea inauntru o coroana in miniatura cu rubin si era cuibarit de o gaina de aur, intr-un cuib de aur.

Dar, in fiecare an, de Pasti, Fabergé a creat cate un ou impodobit altfel, in pozitii si contexte diferite pe care tarul le-a daruit sotiei sale si astfel, din atelierul bijutierului, au iesit  68 de oua lucrate in aur, argint,  platina  si pietre pretioase, adevarate opere de arta din care 56 au apartinut familiei regale.

Chiar si dupa moartea tarului Alexandru al III- lea, traditia s-a continuat.  Fabergé a devenit bijutierul Curtii Imperiale obtinand si dreptul de a folosi Vulturul Imperial in sigla firmei sale. An dupa an, celebrele oua, fiecare cu surpriza sa diferita de la an la an, nu au fost numai cadouri de Pasti, dar au consemnat si evenimente importante precum incoronarea tarului Nicolae al II-lea, constructia unei catedrale, Crucea Rosie si soldatii de pe front si nu numai.

La capatul dinastiei Romanovilor, faimoasa colectie a fost imprastiata sau mai bine zis vandute pe mai nimic in strainatate de catre bolsevici. In prezent 10 s-ar afla la Kremlin, 2 ar fi in posesia reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, iar restul cumparate de oameni de afaceri, miliardari celebri sau in muzee. Trecerea timpului le-a sporit valoarea, arta casei Fabergé a reprezentat, chiar daca a fost si contestata, un fenomen de talie mondiala, ele valorand sume enorme la licitatii ( de exemplu, in 1994 o piesa a valorat 3.5 milioane de lire sterline, iar cel mai mare pret platit pentru un ou Fabergé a fost de 9.8 milioane de dolari si a fost obtinut la o licitatie din Statele Unite).

Creatiile lui Fabergé au fost redescoperite in 1977, iar dupa o serie de expozitii la Helsinki, Londra, New York, povestea artistului a revenit in atentia colectionarilor, iar cu ajutorul lui Victor Mayer, bijutier originar din Pforzheim ,creatiile marca Fabergé s-au bucurat de succes. Victor Mayer a obtinut dreptul de a realiza bijuteriile Fabergé, iar atat nepotul cat si stranepotul au continuat sa creeze astfel de opere de arta, avand mereu grija sa ramana fideli stilului unic Carl Fabergé, presedintele actual al Fabergé fiind Marcus Mohr, stranepotul lui Victor Mayer.

Se spune ca nu poti cu adevarat aprecia si intelege frumusetea unui  de ou Fabergé pana nu vezi unul in realitate, dar , din pacate, putini au sansa de a se bucura de frumusetea lor, majoritatea existand in colectii private.

Acestea ar fi cele mai scumpe oua oferite cu ocazia celei mai mari sarbatori ortodoxe , Pastele, eu va doresc din suflet sa aveti sarbatori fericite alaturi de cei dragi voua si o primavara frumoasa dupa iarna lungaaaa !

Faberge Eggs

Reclame