Cine nu stie ca Grigore Moisil a stralucit mai mult de trei decenii in lumea stiintifica! Matematician de marca, cercetarile sale de logica au stat la baza unei puternice scoli de matematica. A avut un aport considerabil la realizarea primelor calculatoare romanesti si la dezvoltarea informaticii. Membru al Academiei Romane, al Academiei Italiene, al Institutului International de Filosofie, a fost singurul roman care a primit prestigiosul premiu „Computer Pioneer Award” al societatii IEEE.

Grigore Constantin Moisil s-a nascut pe 10 ianuarie 1906 la Tulcea. Grigore Constantin Moisil a iubit profesia de profesor, poate si pentru faptul ca tatal sau, Constantin Moisil a fost profesor stralucit de istorie, arheolog, numismat, director al Cabinetului Numismatic al Academiei si membru al acestei Academii, iar mama sa, Elena, a fost institutoare la Tulcea, apoi directoare a scolii „Maidanul Dulapului” (mi-a placut grozav cum suna), actualul „Enachita Vacarescu” din Bucuresti. Tot in traditia familiei, intra si sora matematicianului, Florica Moisil, care a fost mama profesoarei Zoe Petre, decan al Facultatii de Istorie a Universitatii din Bucuresti.

Deci,  „clanul Moisililor”,  denumire data de numarul academicienilor din familia Moisil a fost, se subintelege, numeros..

Constantin si Elena au avut primii 3 copii nascuti in Tulcea: Grigore in 1906, Florica in 1909 si Ioan in 1910. Ultimul baiat, Gheorghe se naste in 1917 la Vaslui. Toti cei trei frati au intrat in invatamantul universitar, iar Florica, sora lor, cercetatoare la Biblioteca Academiei s-a casatorit cu arheologul Emil Condurache.

Inapoi in timp, strabunicul matematicianului  Grigore Moisil, pe nume tot Grigore si nascut tot pe 10 ianuarie, dar in alt an , bineinteles, (1816), a fost paroh la Nasaud si vicar pentru districtul Rodnei si un aprig sustinator al drepturilor romanilor.

Matematicianul Grigore Moisil a absolvit in 1922 Liceul Spiru Haret, iar in anul 1924 s-a inscris la sectia de constructii din cadrul Politehnicii. Dupa trei ani a abandoneaza in favoarea Facultatii de Matematica, avand profesori de marca:  Gheorghe Titeica, Traian Lalescu, Anton Davidoglu, Dimitrie Pompeiu. In 1929 isi sustine teza de doctorat care este publicata tot in 1929 la editura Gauthier-Villars din Paris. In 1930 studiaza la Sorbonne cu mari matematicieni, iar in 1931 sustine examenul de docenta cu lucrarea ” sur une classe de systemes d’equations aux derivees partielles de la Physique mathematique”.

Este numit conferentiar la Facultatea de Matematica din Iasi. Obtinand o bursa, pleaca la Roma, dar se reintoarce in 1932 la Iasi, unde se stabileste timp de 10 ani si preda timp de zece ani cursul de Algebra moderna, Logica si teoria demonstratiei.

Pe femeia vietii sale, Viorica Constante (n 1913) a intalnit-o in 1937, cand Viorica impreuna cu sora sa, Lena Constante, au mers la o petrecere inainte de Craciun in casa lui Nicol Gross. A fost un coup de foudre! Despre doamna  Lena Constante, eu , personal am aflat mai multe cand am citit  „Evadarea imposibila”.

Divortat proaspat de prima sotie, cererea in casatorie a venit foarte repede. Viorica a acceptat pe loc. Mobilizat sub arme, in calitate de ofiter de rezerva, este rupt de munca sa si de biblioteci. Corespondenta intre cei doi tineri indragostiti contine peste 450 de scrisori pe care Grigri, cum era alintat, le-a  transmis cu toata dragostea „jumatatii” sale. S-au casatorit in scurtul timp al unei permisii a tanarului ofiter. Din pacate, Viorica s-a imbolnavit de TBC, acesta fiind motivul pentru care nu i-a putu darui copii.

S-au mutat la Iasi, unde savantul s-a simtit foarte bine, langa profesorul Myller. Aici au intuit amandoi ca va veni vremea calculatoarelor, o noua perioada care va revolutiona lumea. A publicat lucrari de o mare valoare precum „Logica nodala” in 1942, „Introducere in algebra” in 1954, „Circuite cu tranzistori” in 1962 si multe altele.

Exceptional profesor, era de principiu ca ”  scolarul nu trebuie sa-si oboseasca mintea cu tabla inmultirii, care se afla pe spatele tuturor caietelor. Elevul trebuie sa gandeasca mai departe, sa patrunda in tainele stiintei, sa fie preocupat de creativitate, memoria s-o foloseasca pentru descoperirile viitoare.”

Povestea de iubire dintre Viorica si Grigore Moisil s-a intrerupt la 21 mai 1973, cand savantul a murit la Otawa, unde fusese invitat de matematicienii canadieni sa sustina un ciclu de conferinte.

„-Viata mea e tot cu dansul. Stii ca mi-a umplut viata asta, viata pe care o duc acum si la 90 de ani. Ce-as fi facut daca n-as fi avut preocuparea de a scrie carti despre el? Sunt sigura ca ar fi fericit sa stie asta!

– Stie.

– Nu stiu daca stie… Nu stiu… Nu stiu…” spune Viorica Moisil intr-un interviu in 2003 din Romania literara

Am citit cu placere , tot de pe net, cateva citate celebre ale lui Grigore Moisil pe care le voi copia mai jos, mie personal mi-au descretit fruntea:

„Eu sunt omul care demonstrez, nu conving.”

„Matematica va fi limba latină a viitorului, obligatorie pentru toţi oamenii de ştiinţă. Tocmai pentru că matematica permite accelerarea maximă a circulaţiei ideilor ştiinţifice.”

„Se ştie că un profesor bun e cel care te face ca lucrurile mai grele să ţi se pară uşoare.”

„Un om la 20 de ani trebuie să fie admirat, la 30 apreciat, la 40 invidiat şi la 60 stimat.”

„Spre deosebire de vin, ştiinţa nu trebuie lăsată să se învechească.”

„Există şi matematici pure, şi matematici aplicate. În matematicile pure, cercetătorul face „cum trebuie, ce poate”; în matematicile aplicate, face „ce trebuie, cum poate.”

„Sunt colecţionar. Îmi plac gândurile vechi, uzate, cu zimţi roşi ca o monedă antică. Îmi plac sentimentele vechi, parfumate şi tari ca un vin de rasă. Îmi plac vorbele vechi, sonore ca o vioară ofilită.”

„Să distrugem, în focul sacru al originalităţii, toate resturile improductive ale trecutului.”

Alte surse:

Iubiri pasionale

Grigore Moisil

Wikipedia – Grigore C. Moisil

Reclame