Mos Craciun nu e chiar asa de batran pe cat il credem. Nu are decat vreo 138 de anisori. S-a nascut in 1860 cand a fost facut cunoscut de catre ilustratorul Thomas Nast. Desi l-a avut ca parinte spiritual pe Sf. Nicolae, protectorul copiilor, Nast este cel care a creat prima schita in care era infatisat batranelul imbracat intr-o tunica rosie imblanita cu nasturi negri si incins cu o centura neagra din piele. Desenele lui Nast au fost si ele inspirate din legende, una fiind legenda lui Nicolae cel Barbos care ofera bomboane copiilor cuminti si bucati de carbune celor obraznici. Tot Nast a stabilit resedinta mosului la Polul Nord, insa mosul a mai locuit si in Muntii Korvatunturi (in traducere Muntele Ureche) care se afla la granita Finlandei cu Rusia. Mos Craciun a evoluat de-a lungul anilor, Coca- Cola detinand rolul principal in crearea imaginii finale (1931).

Simpatic, rumen in obraji, cu burtica prietenoasa si barba lunga, Mos Craciun a devenit un exemplu negativ, conform unui studiu australian publicat in British Medical Journal. Grasunelul mos care in loc sa imparta morcovi si telina, aduce ciocolata si tot felul de dulciuri, este sedentar si purtator de virusuri (de aici vine conspiratia gripei porcine) si a fost vazut fumand pipa. Nu are casca de protectie si centura de siguranta pe sania lui trasa de renii magici. Care va fi urmatoarea lui imagine?

Mos Gerila in Romania comunista, Santa Oji‑San pentru japonezi, Svaty Mikalas pentru polonezi, Sinterklaas pentru olandezi, Sheng Dan Lao Ren pentru chinezi, Joulupukki pentru finlandezi, ce-ar fi sarbatorile de iarna fara el? Indiferent de numele pe care Moş Crăciun îl poartă la diferitele popoare, cartierul său general se află în dreptul Paralelei 66, în oraşul lapon Rovaniemi, din Finlanda (Joulupukki, în limba finlandeză).

Si bradul de Craciun a fost de fapt un pin la inceputurile sale, considerat de Celti simbolul puterii si al vietii, francezii fiind cei care au inceput sa-l impodobeasca (1521), iar … Jingle Bells se canta de vreo 150 de ani.

Reclame