Prince_C_Karadja_1916Despre printul Constantin Karadja eu, una, nu stiam mai nimic, dar gratie internetului am aflat lucruri noi:

Printul Constantin Karadja, fiul diplomatului Ioan Karadja Pasa, s-a nascut la 24 noiembrie 1889, la Haga. Studiaza la Cambridge si la Scoala de Drept din Londra, iar dupa absolvire ajunge membru al baroului englez.

A fost un pasionat bibliofil si bibliograf si singurul roman care a lucrat la GW ( Gesamtkatalog der Wiegendrucke = Catalogul general al Incunabulelor). Sub indrumarea savantului Konrad Haebler, in perioada sederii la Berlin, realizeaza „Lista incunabulelor de pe teritoriul Romaniei”.  Constantin I. Karadja a lasat in urma sa si una dintre cele mai importante colectii de carte veche si rara din tara, aflata in prezent in Fondul Bibliotecii Nationale (34 incunabule).

In calitate de Consul General al Romaniei la Berlin (1931-1941) si ca sef al sectiei consulare in Ministerul Roman de Externe (1941- 1944), depune o intensa activitate de salvare a evreilor surprinsi in „regatul mortii”, adica atat in teritoriul transnistrean cat si in intreaga Europa ocupata de nazisti.

In 1946 a fost membru de onoare alAcademiei Romane.

La 1 septembrie 1947 a fost indepartat definitiv din Minister, aceasta fiind una din ultimele masuri luate de Ministrul de Externe Gheorghe Tatarascu, „detronat” o luna mai tarziu de Ana Pauker.

A fost suprimat din Academia RPR in 1948.

Ca diplomat, Constantin Karadja a promovat respectul fata de persoana umana, indiferent de etnie sau religie, necedand presiunilor politice si doctrinelor la moda in nici-un regim.

In regimul comunism este caracterizat drept „cosmopolit de origine burgezo-mosiereasca” nefiind ” corespunzator” vremurilor noi.

I se refuza pensia. Moare  la 29 decembrie 1950.

La 15 septembrie 2005 i se confera postum titlul de ” Drept intre Popoare” de catre Institutul Memorial al Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim care a avut loc la Ambasada israeliană din Berlin în prezenţa ambasadorului României.

Surse:

Despre Constantin Karadja- Wikipedia

Personaje trecute cu vederea – www.tlp.ro

Reclame