Fobia este o frica intensaart_159262_1 fata de un obiect, o fiinta sau o situatie, complet irationala, greu de controlat in momentul declansarii. Desi fobiile sunt cunoscute inca din antichitate, ele au fost descrise si clasificate d-abia din a doua jumatate a sec XX.

Aparitia fobiilor este explicata prin curentul comportamentalist (behaviorist) pe modelul invatarii conditionate (precum i s-a conditionat catelului lui Pavlov reflexul salivarii la alt stimul decat mancarea, adica la aprinderea becului). De altfel, experimentul lui Pavlov este tipic in explicarea fobiilor. Pentru comportamentalisti, obiectul psihologiei era sa descopere factorii determinanti ai comportamentului. Ce stimuli produc raspunsurile observabile respective ? Si cum se modifica relatiile intre stimuli si raspunsuri odata cu experienta? Astfel, obiectul fobogen (paianjenul in cazul arahnofobiilor) ar putea fi un stimul conditionat dintr-un reflex al fricii care s-a produs candva in existenta noastra (in copilarie). Reactia la expunerea la stimul este de multe ori exagerata, chiar si atunci cand aceasta poate fi doar simbolica. Fobia poate fi „invatata” ca urmare a unei experiente traumatice sau prin mici evenimente stresante repetate sau prin efectul retroactiv al unui eveniment „dramatizat” ulterior. Sustinatorii curentului comportamentalist acorda un rol minor trasaturilor ereditare.

Din perspectiva psihologiei evolutioniste, aversiunile, frica, panica omului au fost influentate de selectia naturala. Asadar, majoritatea fobiilor au ca obiect lucrurile sau situatiile care au reprezentat pericole pentru stramosii nostri indepartati: animalele, intunericul, inaltimile, apa, etc.

Oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze cu exactitate cum si unde apare sentimentul instinctiv de frica. Creierul uman, alcatuit din peste 10000 milioane de neuroni sau de celule nervoase este centrul sentimentelor, emotiilor si dorintelor. Folosind tehnica scanarii activitatii cerebrale la sobolanii de laborator, cercetatorii de la Universitatea Washington, au descoperit ca in zona nucleului amigdalian al creierului, celulele nervoase codifica si decodifica mesajele care nasc sentimentul de frica. In cadrul experimentelor au testat modul de aversiune, comportament dobandit prin asociere si invatare si au descoperit ca si acest tip de sentimente se formeaza in nucleul amigdalian. In urma experimentelor, s-a ajuns la concluzia ca teama si aversiunea sunt doua reactii care apar in procesul de invatare sau de reflex conditionat, acestea fiind doua tipuri de reactii care se invata extrem  de rapid din cauza ca sunt extrem de necesare supravietuirii.

Lista fobiilor este destul de lunga, unele fiind chiar ciudate. Ce ziceti de ablutofobia = frica de a se spala sau de a face baie, sau de alliumfobia = frica de usturoi ( am trait s-o aud si p-asta). Dar de chrometophobia sau chrematophobia = frica de bani- va puteti imagina o persoan suferind de asa ceva ?


Reclame