Oamenii au avut mereu o inclinatie catre conspiratie. De la Cavalerii Templieri, la primele teorii moderne ale conspiratiei care au fost despre Revolutia franceza, de la experimentul Philadelphia, legenda care a dat nastere la zeci de carti ( si unui film) la existenta unui inamic unitar (evreii, masonii, fortele oculte rusesti, „agenturile straine”, reptilienii sau alte natii extraterestre), vorbim de iluzii sau de perceptii ultrasuperficiale ale realitatii.
Faptul ca romanii sufera de „conspirativita” este explicabil, vechiul sistem folosind cu succes aceste teorii – a fost usor sa-i mobilizeze pe romani facandu-i sa creada in intrigi, lumi confuze si complexe (paranoia colectiva?). Toate aceste teorii s-au nascut, dupa cum bine stim, pentru a suplini lipsa informatiilor si explicatiilor. Fiecare are dreptul la propria opinie, preferate fiind cele bazate pe fapte, motive, bun simt si……..dovezi.
Cine nu si-l aduce aminte pe Ion Iliescu tinand discursuri minerilor despre „elementele fasciste si legionare?” Dar ” Romania este victima unui atac meteorologic” va suna cunoscut? Sau ca inundatiile de acum 3 ani care au lovit Romania ar fi fost cauzate de forte oculte rusesti? Fortele oculte, etnico- economico- religioase n-au facut altceva decat sa scoata la iveala neincrederea in lumea din jur si in propria capacitate de a gandi.
Bineinteles ca , in timp, lista comploturilor esuate a devenit cu mult mai lunga decat cea a celor reusite, subiectele au devenit ” fumate”, iar opinia publica a dat uitarii vechile conspiratii, pregatindu-se pentru altele noi.
Iata, criza economica actuala – pusa la cale de personaje principale ( bancherii) si alte persoane importante de pe Wall Street, complot ” curat- murdar” si continuata de democratii care au vrut sa castige alegerile si au declansat o monstruoasa criza la nivel global. Si aici explicatiile stiintifice ( in spiritul economiei- politice) se bat cap in cap cu explicatiile banuitoare ( in spiritul teoriilor conspirationiste).
Si daca Michael Jackson a fost ucis de teroristii din organizatia Al-Qaida? Nu v-ati pus problema? Dar daca succesul urias l-a ” terminat” psihic facandu-l sa apeleze la fel de fel de deghizari, ba chiar sa-si insceneze moartea? Dar acesta este un subiect de care chiar nu vreau sa ma ating.

Reclame